Saturday, November 29, 2008

trembling at the thought

E atat de enervant cand incerci sa dormi, iar ideile iti calca apasat in minte. Nu ai ce sa faci decat sa cedezi, sa te ridici resemnat din pat, de pe podea, sau canapea in functie de starea de spirit, si sa le pui undeva la pastrare, in speranta ca data urmatoare vei putea dormi linistit.

Iubirea mi s-a parut intotdeauna un lucru vulgar si pana la urma, ridicol. In multe cazuri e nociva, dar chiar si-asa, mi-am dat seama ca sunt singura persoana din viata mea care nu iubeste. Sau in fine, care iubeste foarte putin. Unii iubesc trecutul, care desi si-a construit un prezent, dainuieste in ei mai viu ca niciodata. Altii iubesc un prezent banal si sigur; acestia din urma, iubesc, probabil, siguranta in sine - ca ideal, ca tel pe care se lupta sa-l atinga sperand la o implinire imediata, poate cea mai usor de atins. Nu cred ca am dreptul sa-i critic pe cei care iubesc la fel cum nici ei nu au dreptul sa ma critice pe mine. Totusi, e imposibil sa nu observ cum se schimba lumea cand iubeste, si asta ma pune oarecum pe ganduri. Sunt si unii oameni care isi iubesc doar proiectiile; in realitate, obiectele afectiunii lor nici nu exista. Sunt niste umbre ale plasmuirilor care le incanta si excita mintea. Oamenii astia macar sunt destepti; sau daca nu sunt destepti, sunt niste demiurgi. Sunt capabili sa transforme, sa intervina, sa ucida tocmai pentru a putea naste din nou ceva mai aproape de proiectia lor. Cumva sunt demni de apreciere.

Iubirea e o amenintare, e sindromul stockholm, e teroare combinata cu descatusare, este vid si indobitocire; nu e nici inaltatoare, nici eliberatoare.

De ce iubeste toata lumea? Si mai ales, pentru ce?